I will find you darling, and I will bring you home..

Lite trött på att saker aldrig riktigt blir som man tänkt sig.. Jag har iallafall jobbat en del de senaste dagarna vilket förhoppningsvis gör att jag kanske har en någorlunda inkomst nästa månad också. Den stora Megastore-rean gick väl sådär, trots löningshelg. Kan väl kanske skylla på att årets bästa väder självklart slog till just den här helgen också. Men själv hade jag handlat iallafall för nästan en tvåtusenlapp när krutröken lagt sig.

   
   

Take Me To the River - A Southern Soul Story 1961-1977, Andrew Bird - Weather Systems, Santogold, Hope of the States - The Lost Riots, Howie Day - Live From, Anna Ternheim - Somebody Outside, Kanye West - Graduation och Lars Winnerbäck - Vatten Under Broarna.

Men även.. dum dum dum:



Veckans Mixtape - v.17

Ta-da! Det var inte igår, knappt förrgår men nu har jag iallafall ett klart. Kanske inte helt aktuellt, kanske inte det bästa jag kunde skrapat ihop men det var ju iallafall dags för något.



01) Elliott Smith - No Name #1 (3:03)
02) Loney Dear - I Was Only Going Out (3:38)
03) Joanna Newsom - Cosmia (7:17)
04) Hello Saferide - Highschool Stalker (2:47)
05) Peter, Bjorn & John - Living Thing (4:38)
06) The Gaslight Anthem - Boomboxes and Dictionaries (3:12)
07) Mando Diao - Good Morning Herr Horst (1:57)
08) Johnossi - Zeppelin (4:02)
09) Arctic Monkeys - Bigger Boys and Stolen Sweethearts (2:59)
10) Audio Bullys - We Don't Care (3:31)
11) Knaan feat. Mos Def and Chali 2NA - America (4:46)
12) Slagsmålsklubben - Övningsköra (3:21)
13) The Boy Least Likely To - When Life Gives Me Lemons I Make Lemonade (3:43)
14) Vampire Weekend - One (Blake's Got A New Face) (3:13)
15) Arcade Fire - Wake Up (5:35)
16) Kinks - Celluloid Heroes (7:08)
17) Okkervil River - Black (4:39)
18) Midnight in the City of Destruction - The Nightwatchman (4:53)

Hello Saferide inspelningen är väl sådär men vad gör man..
Känns som att bloggandet gått sådär på sistone, och det är väl inte så konstigt. Politiskt ryck igår och mixtape idag, tror att man iallafall kan säga säkert att jag är tillbaka!
På torsdag drar Megastores stora vår-rea igång i Täby Centrum. 50% på utvalda produkter och 30% på allt i butiken är vad jag har hört så det borde kunna innebära riktigt bra priser. Ta med dig en kompis och dyk in för lite trevliga fynd!


Och en speciell hälsning.. :*

The system who cares about only one culture..

Har det mörkats avsiktligt eller vad är det frågan om? Jag hade inte hört något om Pirate Bay-domen, att någonting hade hänt eller något. Metro hade en notis på Klick-toppen tror jag det var så jag sökte på Aftonbladet.se och kom fram till att samtliga åtalade i målet fälldes för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

Är det ett skämt? Känns inte som att någon av dags- eller kvällstidningarna har rapporterat någonting om detta och man börjar ju undra om det inte är en mörkläggning av något slag. Samtliga åtalade dömdes till ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd.

I den så kallade gangbangs-härvan yrkades på 75 000 kr i skadestånd och upp till fyra års fängelse enligt aftonbladet, praxis för föräldrar som förlorar ett barn på grund av vad jag antar måste vara något slags brottsligt förfarande är 50 000 kr per förälder. För tyskan Christine Schürrer innebar ett dubbelmord livstids fängelse och utvisning samt ett skadeståndsbelopp om 200 000 kronor till föräldrarna i Svea Hovrätt.

Så hur bestämmer man värdet på ett liv i jämförelse med en utebliven intäkt för ett bolag?
Kan man räkna enligt de exempel som jag sett förslag på så ska väl i så fall föräldrar kunna yrka på skadestånd i form av utebliven arbetsinkomst för ett förlorat barn. Räkna på genomsnittsåldern för en svensk man eller kvinna, räkna sen fram den genomsnittliga arbetsinkomsten för en person och det antal år genomsnittspersonen är verksam i sin yrkesroll. Försök sedan bestämma hur mycket genomsnittspersonen lägger ned i form av pengar och arbete som skulle genererat pengar på en förälder under en livstid enligt de inkomster och levnadsår som räknats fram. Där har du vad skadeståndskraven borde hamna för en förälder som förlorar sitt barn.
Tycker att det är helt absurt att det ens ska gå att processa om sådana fantasibelopp i ett sånt här mål.

Nu har jag väl inga särskilda sympatier för grundarna av Pirate Bay heller, och jag hoppas och tror väl att de flesta fortfarande förstår att det rör sig om lagbrott att ladda ned film och musik utan att på något sätt ge något tillbaka.
Jag stör mig minst lika mycket på de människor som tycker att de ska ha rätt att få tag på musik och film helt gratis som de politiker, bolag och verksamma lobbyister som gör såna här domar möjliga. För den som inte vill betala finns SVT1 och SVT2 samt en mängd radiokanaler. Visserligen tillkommer ju tv-avgiften men vad ska man annars göra.

Människor som bara laddar ned, som helt ersätter sin normala konsumtion av bio-besök, konserter & festivaler och inköp av musik digitalt eller i butik är de människor som ändå bidragit till att priser skjutit i höjden och utbudet rasat i botten och jag ser på dessa människor på samma sätt som jag ser på bidragsfuskare och skattesmitare.
När dessa människor sen börjar klaga över dyr sjukvård eller i den mån det händer utbudet i en skivbutik så blir jag faktiskt otroligt mycket argare än för mycket annat.
Personer som laddar ned i denna bemärkelse skulle aldrig ha köpt något av det upphovsrättskyddade materialet ändå. De uteblivna intäkterna skulle aldrig ha genererats i vilket fall, och att tro någonting annat är ett skämt.
Jag har överhuvudtaget ingenting emot att människor som dessa åtalas och fälls, vilket självklart även gäller för de personer som piratkopierar material och säljer det, eller på annat sätt profiterar på något som är andra människors arbete.

Jag har, ända sen jag själv började tjäna pengar, alltid valt att stödja de artister som intresserat mig och som jag följer. Att jag sen går igenom stora mängder övrig musik som jag inte väljer att köpa är en möjlighet som nedladdningen gett mig, på samma sätt som radio och mtv gjort i övrigt. Den har varit väldigt positiv för de smalare artister som saknar ett större skiv- eller distributionsbolags resurser i sin marknadsföring, om inte direkt nödvändig. Att artister som Britney Spears och Madonna säljer sämre än någonsin ser inte jag som varken negativt eller en direkt orsak av utbredd olaglig nedladdning. Snarare handlar det om att människor inte längre är enbart utlämnade åt det fåtal artister som storbolagen väljer att marknadsföra. Det måste finnas ett oändligt större antal skivbolag, och artister som försörjer sig på sin musik, idag än vad det någonsin gjort tidigare. Att artister som Billie the Vision & the Dancers säljer sin egen cd för 120 kronor styck på sin hemsida hade aldrig varit möjligt för 10 år sedan, att Timbuktu släpper singlar på Pirate Bay och att Lars Winnerbäck väljer att inte ta in sponsorintäkter i sina turnéer är något som dagens teknik och nya marknadsföringskanaler gjort möjligt.

När jag diskuterar upphovsrätt och nedladdning med min far så undrar han ofta hur det kommer sig att inte samma ramaskri uppstod för 10-15 år sedan när folk fyllde kassetband på kassetband med musik från radio och lp-skivor som de lånade av vänner. Och det kan man ju tycka är en bra poäng. Och hur kan grundarna av ett dataprogram/framställarna av tekniken som gör fildelning möjlig anses vara skyldiga till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen när tillverkarna av tomma cd-skivor, leverantörer av bredbandsuppkopplingar och tillverkarna av mp3-spelare inte kan anses vara det. Var ska gränsen dras?

Borde inte skivbolagen i sin oförmåga att erbjuda ett fullgott alternativ till olaglig nedladdning även de hållas ansvariga.?De har haft samma förutsättningar i det att de alltid verkat för att stoppa och försvåra olaglig nedladdning vilket borde innebära en kunskap om vartåt tekniken barkar samt outgrundligt större resurser att ta fram ett eget alternativ under alla år som debatten pågått.

Nu när Spotify tagits fram så finns ju möjligheten att gratis hitta och lyssna igenom ett väldigt brett register av musik från en otrolig mängd olika genrer. Men fortfarande saknas mycket, och diskussionen som kom direkt, påtryckningarna från de större skivbolagen gällde självklart brott mot upphovsrättslagen och förväntade förlorade intäkter.
Och vad är egentligen skillnaden på att jag som privatperson har tillgång till Spotify och det bibliotek, de möjligheter till att skapa och uppdatera playlists och favoriter som programmet erbjuder mot att jag själv får ladda ned musiken och lagra den på min egen dator?

Jag har aldrig försökt tjäna pengar på att sälja upphovsrättsskyddat material. Jag kommer aldrig att göra det heller. Det som intresserar mig är att sprida vidare musik och filmer som är viktig och inspirerande för mig till personer i min närhet. Jag köper fler skivor än vad jag någonsin gjort och hade jag haft pengarna så hade jag köpt ännu mer, även film och tv-serier och jag uppmanar alla runt omkring mig att göra samma sak. Tycker du om en artist, stöd dem genom att köpa skivan, gå på konserter och/eller festivaler. Men är det alls möjligt så har hela den här debatten gjort att jag hellre går direkt till artisten för att köpa min musik än att jag ger minsta öre till ett skiv- eller distributionsbolag och en lobbyverksamhet som enbart syftar till att gynna och göra sig själv än större och än mäktigare.

I try to hold it all inside..

Pust! Känns som att jag inte har varit hemma på jättelänge nu. Efter en påskvistelse i Nortan och en massa födelsedagsfirande så är jag äntligen på plats hemma i soffan.. och imorgon är det jobb och sen utgång som gäller!

Jag ska köra lite Megastore imorgon, tydligen så är det massa skyltning som ska göras och en massa trådar som ska dras för att ännu en Mega-Rea ska dra igång.. 30% på allt i butiken under hela nästa vecka säger ryktena. Det innebär med största säkerhet att allt som säljs genererar 0 vinst till bolaget, och antagligen en del förlustaffärer.. Vem sa att skivbranschen inte led? I vilket fall ska jag se om det finns något man kan fynda när man ändå jobbar. Visserligen är jag pank men vad ska man ta sig till liksom?

I och med Ipred så har jag faktiskt hållt mig och inte laddat ned någonting, det är helt otroligt. Och mycket tråkigt.
Vad ska jag då skriva om liksom?
Jag tänkte att jag kanske skulle börja tipsa om gamla skivor som folk kanske har missat om jag letar lite på min hårddisk. Men än så länge har jag bara hunnit igenom Mitchell Brothers A Breath of Fresh Attire och Elliott Smiths A Brief History och ingen av dem känns väl särskilt exotisk.. men det kanske är intressant för någon ändå..?
Får se om jag orkar lägga upp någon slags sammanfattning eller liknande under helgen. Det hänger nog ganska mycket på hur bakis jag blir.
-------------
FAAAAAN! Jag har lyckats radera alla bilder från påskhelgen nu. Och kameran cp-ade jag till genom att dunka den i bordet när jag upptäckte detta så nu fungerar inte den heller. Nu orkar jag inte mer ikväll. F-ttgrejer. Bajs.

But each night, I bury my love around you..

Idag är det födelsedagsfirande på hög nivå! Far och yngre syster har båda födelsedagar i dessa påsk-tider så det ska firas med middag ute på byn. Jag är sådär lagom taggad.. och lite nervös.

Imorgon bär det av ut på landsbygden, ska följa med Cissi och hennes familj ut till godset och se över ägorna.. Eftersom det har varit så mycket de senaste kvällarna så har vi knappt hunnit prata om allt som man undrar lite över så man blir lite ängslig ändå. Fast jag tror iförsig att det kommer att bli alldeles underbart mysigt också..
Så jag håller på och meckar med iPoden igen, försöker få i ordning lite musik inför utträdet ur civilisationen så med lite tur kan jag kanske styra någon sorts veckans mixtape när jag kommer tillbaka.. för nu var det f-n riktigt länge sen..

Blir ju väldigt sällan att man scrollar igenom det bibliotek man samlat på sig genom åren men nu har jag iallafall börjat. Känns iförsig ganska hopplöst med tanke på all skit, men det är ju inte som man har tålamodet att rensa heller..

Nu måste jag iallafall springa, ska hinna spela fotbollsmatch innan allt det övriga drar igång också!

If we put our hearts in 20,000 tiny jars..

Efter en måndag som betydde infekterade tårkanaler och lasagner tillagade för en så känns det nu som att med lite distans till det hela har vi vuxit oss ännu lite större, ännu lite starkare. Helgen som var kändes dock som en av de bättre på länge. På fredagen var vi ute och svängde om; först Dubliner och sen, hör och häpna, Laroy. Det lär inte hända igen men det var väl lite av ett exempel på att det faktiskt går att ha kul även på de sunkigaste av ställen, om man bara har rätt inställning.

På lördagen hade vi lite bakis-dag med promenad kring huvudstaden i vårsolen med fantastisk värme och mycket mys invid skeppsbron. Årets första glass intogs även den på bryggan i solskenet och med friska vindar i seglen styrdes påskhelgen upp lite mer så nu ser jag väldigt mycket fram emot den också!

I min arbetslöshet och sysslolöshet har jag ändå inte hunnit lyssna på så mycket nya grejer men Decemberists nya The Hazards of Love, Bonnie 'Prince' Billys Beware och Vetivers Tight Knit har rullat iallafall några varv men det är nog ingenting som egentligen fastnat. BPB är ju lika indie-mysig som på tidigare plattor men jag tyckte nog live-skivan Is it the Sea? var bättre ändå. Hazards of Love känns för mörk för våren på något sätt, precis som det mesta av Decemberists iförsig. Jag tycker nog personligen att de är bättre lämpade för sen-höst eller vinter... vilket man kanske borde förstått med tanke på namnet.
Vetivers Tight Knit är ju mysig, men den känns snäppet klenare än andra indie-vispops konstallationers släpp på senare tid.

Jag försökte även introducera Flight of the Conchords för Cissi på lördag kväll men jag vet inte riktigt hur det fungerade. Men det slog mig iallafall att första avsnittet har ju säkert 3 av seriens topp 5 låtar, så hur kan man då inte fastna?
Kanske får göra en studie i ämnet, alternativt skriva en avhandling.


I was only going out..

I was only going out to get some air,
I was only going out to get back in.
By the time I saw the city lights fade out,
in the backseat of your car that's when I found.
And I wish it didn't bother me no more,
all the things that made me dark for such a time.

And I'll sell my heart to make it all turn right,
I could run from it but it always catches up.
And I'm always sad, always something in the way,
and I mostly don't like myself for what I do.
Would you listen if I told you what was wrong,
or would you take it back?

Would you take it back?

Yes I used to make you songs so easily,
but things have turned so different from now,
'cause I'm always sad and I always turn you down,
don't take me down.

Don't take me down.

Have I told you about the titans in my dreams?
About the large ships that are floating next to me?
And I dreamed my bed was lying in the port,
with the white water propulsion next to me.

And I used to make you songs so easily,
but things have turned so different from now,
'cause I'm always sad and I always turn you down,
don't take me down.

Don't take me down.

I got a fever when I tried to get along,
And I really don't think that I'm ok.
'Cause I'm always sad and I always miss the goal,
don't take it back.

Don't take me down.


Let me see what spring is like..

Känner ni våren i luften!? Det gör jag lite grann, men ändå har jag mest suttit inomhus och grävt ned mig.. alternativt snurrat nere i tvättstugan med allt som samlats på hög!
I vilket fall, till detta underbara vårväder ska man väl ha lite vår-musik tycker jag, och vad passar då bättre än lite Nya Zeeländsk glad pop i form av the Mint Chicks?


Igår var jag på promenad med Cissi, blev ett varv ned förbi Kungsholmen, sen Tegnerlunden och tillbaka hem igen, vår-jackan var på och solen sken i kapp med ögonen. Då gör det inte så mycket att det mesta andra skitit sig för tillfället..
Igår såg vi PopCirkus efter maten dessutom; Lykke Li, the Sounds och Peter, Bjorn & John. Lykke Li var väl bra och P,B&L körde sin Living Thing vilken ju även den är riktigt bra, men the Sounds glänste nog faktiskt inte ett dugg. Jag kunde urskilja en ny låt, Beatbox, med Maja som ska visa på någon ny schysst bredd i sitt register. Men det lät mest skit. Och då ska man komma ihåg att senaste skivan släpptes i mars 2006, och den knappt innehöll någonting värt att nämnas och definitivt inte överskuggade debutplattan. Så man undrar lite vad de gjort de här tre åren i USA.

Det har blivit lite från Bonnie Prince Billys nya skiva Beware, och lite Vetiver men ingenting som riktigt fastnat.. så jag har mest bläddrat i gamla block och tittat på skisser..
Annars laddar jag mest inför sommaren. Och spanar lite på caféer. Och utgång på fredag, det ska bli riktigt kul!


RSS 2.0